De jonge ondernemer Jacques de Waal (25) verhuurt apparaatjes dat een 3G-signaal in het buitenland omzet naar een lokaal wifi-signaal. Dat legt hem geen windeieren: met de verdiensten heeft hij een koffietent in Taiwan geopend.

Drie jaar geleden zet De Waal een gedurfde stap. Hij koopt de boedel op van het failliete Droam, een bedrijf dat sinds 2010 wifi-hotspots voor het buitenland verhuurt. Zelf is De Waal eigenaar van Wereldwijd Wi-Fi, dat hetzelfde doet. Hij zette het bedrijf op tijdens zijn studie in Eindhoven. “Ik heb de stoute schoenen aangetrokken, naar de curator gebeld en die zei ‘je kunt een bod doen’.”

Die gok heeft zich uitbetaald. Omdat De Waal in dezelfde markt actief was, kon hij feilloos de vinger op de zere plek leggen bij zijn failliete concurrent. “Droam was een vrij groot Amsterdams bedrijf, maar het ging mis omdat ze hun inkoop niet op orde hadden. Ze hadden veel vaste afspraken met telecomproviders, maar dat is helemaal niet handig: je zit met een zomerpiek, daarna valt de vraag helemaal weg.”

Droam bestaat nog steeds als apart merk, maar achter de schermen is het één bedrijf met Wereldwijd Wi-Fi. De hotspotkastjes van beide ondernemingen zijn dan ook identiek. “Ik wou geen van beide merken weggooien. Droam had ik net gekocht en Wereldwijd Wi-Fi was mijn eigen bedrijfje. Dat vond ik aardig om te houden.”

Geld besparen met hotspotkastje

Hoe werken de wifi-hotspots? Op wereldwijdwifi.nl kun je voor vertrek naar het buitenland een ‘MiFi’ bestellen. In die gadgets ter grootte van een lucifersdoosje zit een simkaart voor het land waar je naar toe gaat.

Eenmaal daar aangekomen zet de MiFi het lokale 2G- en 3G-signaal om in een privé wifi-netwerkje waar tot vijf telefoons, laptops en tablets op kunnen inloggen. Zo kunnen vakantiegangers internetten tegen lokale tarieven en vermijden ze de torenhoge kosten die telecomproviders rekenen voor dataroaming in het buitenland.

Zeker buiten Europa lopen de kosten heel snel op. Twee uur per week navigeren met Google Maps tijdens een vakantie van drie weken in Frankrijk kost volgens vergelijkingssite eensim.nl 14,50 euro; na één week New York ben je alleen daarvoor al 100 euro kwijt.

Waarom maken de telecomproviders eigenlijk afspraken met Wereldwijd Wi-Fi? Lopen ze daardoor geen inkomsten mis? "Ik denk dat het een extra markt is die ze aanboren. Als onze klanten niet met ons online kunnen, dan zetten ze roaming helemaal uit. En als we geen zaken kunnen doen met Vodafone, dan gaan we wel naar Orange. De vraag is 'wie pakt die omzet?'"

Piek in de zomer

De Waal heeft ongeveer tweeduizend klanten per jaar, maar 70 procent van de omzet wordt gedraaid tussen half juni en half september. “Ik heb zeven studenten in dienst die in de zomer fulltime werken en daarbuiten allemaal parttime. Zo kunnen we helemaal inkrimpen tot één parttimer in de winter.”

Twee derde van de klanten zijn zakelijke reizigers, schat De Waal. "Voor zowel zakelijke als particuliere klanten geldt dat ze de MiFi toch vooral op vakantie gebruiken. Vooral mkb'ers, die willen toch bereikbaar blijven. En mkb'ers en particulieren worden het meest uitgekleed door de mobiele providers. Grote bedrijven hebben vaak al afspraken met telecombedrijven."

Wel heeft hij een paar grootzakelijke klanten, zoals de omroepen en de KNVB. "De voetballers krijgen van de KNVB allemaal een eigen hotspot. Daar ben ik wel trots op als ik voetbal zit te kijken en weet dat ze hun Twitter-berichtjes voor de wedstrijd via mijn hotspot hebben verstuurd."

Uitbreiden naar België

Vanaf september verwacht De Waal ook 4G aan te kunnen bieden via de meeneem-hotspots, daarmee zijn ze nu aan het testen. Verder wil hij op korte termijn uitbreiden naar België. "Ik zie nog steeds heel veel markt in Europa, dus ik wil naar meer landen."

Zelf zit De Waal op het moment in het buitenland, in Taiwan. De jonge ondernemer wilde na zijn afstuderen iets heel anders doen en besloot in Taipei een koffietent op te zetten. De nodige investeringen kon hij grotendeels uit Wereldwijd Wi-Fi en Droam halen. "Het bleek een succes en de sales beginnen nu interessant te worden. We kijken nog even anderhalve maand of er voldoende cash flow is om tweede winkel te openen."

In Taipei valt hem op dat er in Azië eveneens een grote markt is voor hotspotkastjes. "Iedereen heeft hier een smartphone en een tablet. Ze zijn veel meer connected dan in Nederland. Taiwanezen, Koreanen en Chinezen reizen heel veel, met name naar de VS. Azië is dus ook nog een heel grote markt voor ons."

Ondertussen gebruikt hij zelf een Droam om zijn zaken in Nederland te regelen. "Ik kan alles in de gaten houden en vanuit mijn hangmat de studenten aansturen. Bij wijze van spreken hoor, hier wordt ook hard gewerkt."

Einde roamingkosten

De Europese Unie heeft besloten dat vanaf juni 2017 de roamingkosten in heel Europa moeten verdwijnen. Bellen, sms'en en mobiel internetten moet voortaan in het buitenland evenveel kosten als thuis. Verdwijnt daarmee niet de hele business case van Droam en Wereldwijd Wi-Fi?

De Waal: “Die vraag krijg ik heel vaak. Het antwoord is iets dat je niet verwacht: hoe meer de EU de tarieven naar beneden brengt, hoe beter mijn business wordt. Ik kan als bedrijf heel lucratief inkopen, beter dan paar jaar geleden. Als de tarieven lager worden, wordt ook mijn dienst goedkoper.”